Het verhaal van Simon en zijn Co

Het verhaal van Simon en zijn cliëntondersteuner is een voorbeeld van cliëntondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Cliëntondersteuner Fanny helpt Simon met het regelen van zaken, zoals huishoudelijke hulp en een scootmobiel.

(Beeldtekst: Simon & Co.)
(Goeiemiddag.)
(De man gaat naast een vrouw zitten.)

RUSTIGE MUZIEK

(Ik ben Simon. Ik had problemen. Ik was net verhuisd en kreeg m'n dingen niet op orde. Het heeft een halfjaar geduurd voor ik überhaupt een scootmobiel kreeg, terwijl ik invalide ben. Het Wmo-loket, ik wist de weg niet daarnaartoe. Er moesten diverse dingen geregeld worden en het was één grote chaos.)

(Mijn naam is Fanny Drenthe. Ik werk als cliëntondersteuner bij MEE Zuid-Limburg. En Simon werd door verschillende mensen en organisaties gewezen op cliëntondersteuning. En zo is hij bij mij terechtgekomen.)

(Die hebben eerst gezorgd dat ik hulp kreeg, gezinshulp, want mijn nieuwe woning was één grote zwijnenstal. Die zorgden dat ik m'n scootmobiel kreeg, want ik kon amper lopen. Die gingen kijken hoe het met de bewindvoerder zat. Ik stond onder vrijwillige bewindvoering. Maar daar waren ook diverse dingen. Ik wist niet hoe of wat, ik wist niet waar ik aan toe was.)

(Ik heb ondersteund in het contact met de bewindvoerder. En we hebben samen geregeld dat er huishoudelijke hulp kwam. Simon heeft zelf gekozen welke zorgaanbieder hij wilde. Ik heb ondersteund bij het contact met die zorgaanbieder.)

(Toen dat geregeld was, konden we ook gaan kijken: waar loop je dan nog tegenaan? In contact of hoe kun je je geldzaken regelen? Toen zijn we ook gaan kijken: wat voor cursussen en trainingen zijn er mogelijk om jou dat soort dingen te leren? Zodat je dat beter zelf kan doen en meer grip krijgt op je eigen leven. En toen ben je ook die trainingen gaan volgen.)

(Een budgetcursus, leren omgaan met geld. En een assertiviteitscursus, leren om te gaan met moeilijke situaties. Dus als mensen een loopje met je willen nemen, hoe ga je daarmee om? Wat moet je vooral niet doen en wat vooral wel doen? En gewoon goed je gezonde verstand gebruiken.)

(Maar het is heel fijn om te weten dat als de nood aan de man is, er altijd mensen zijn waar je altijd op terug kunt vallen. En het is een verrijking van m'n leven. Een heel stuk veiligheid heeft het gecreëerd in m'n leven. Rust, zekerheid.)

(De eerste keer dat Simon verhuisde, kwam er heel veel op hem af. Hij gaf aan dat hij zich verloren voelde en dat hij heel erg behoefte had aan iemand die z'n problemen kon horen. En jij hebt ook weleens tegen mij gezegd: de eerste keer dat je ging verhuizen, toen begon je leven pas echt. -Klopt.)

(En bij de tweede verhuizing zien we eigenlijk dat hij voor 95 procent alles zelf kon regelen en dat hij echt de doorstart gemaakt heeft naar zelfstandigheid. Ja, dat is waar je het voor doet. -Helemaal mee eens.)

(Het beeld wordt onscherp. Beeldtekst: Voor meer informatie over cliëntondersteuning in uw regio kunt u terecht op: www.clientondersteuning.co.nl. Co, uw persoonlijke gids in de zorg.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

Wat was de situatie?

Simon: "Nadat ik was verhuisd naar een andere gemeente, kreeg ik mijn zaken niet op orde. Ik kon mijn weg naar het Wmo-loket niet vinden, maar ook lukte het me niet om huishoudelijke hulp en een scootmobiel te regelen. Ik raakte in de knel. Nadat ik door verschillende organisaties was gewezen op de mogelijkheid van cliëntondersteuning, kwam ik bij Fanny terecht. Het geeft veel rust om te weten dat er altijd iemand is op wie je terug kunt vallen als de nood aan de man is."

Wat kon de cliëntondersteuner in deze situatie betekenen?

Simon: "Eerst hielp Fanny mij met het organiseren van huishoudelijke hulp en het regelen van een scootmobiel. Daarna hielp zij mij om andere dingen op orde te brengen."
Fanny: "Samen met Simon hebben we veel contact gehad met externe partijen, zoals zorgaanbieders, bewindvoerders en de huishoudelijke hulp. Toen dat allemaal geregeld was, hebben we gesproken over de zaken waar Simon nog meer tegenaan liep. Dat bleek in het contact met anderen en het omgaan met geld te zitten. Samen hebben we twee trainingen gevonden waarin Simon kon werken aan deze vaardigheden. Zo kreeg hij meer grip op zijn eigen leven."

“Het geeft veel rust om te weten dat er altijd iemand is op wie je terug kunt vallen ”

Wat zou je anderen willen meegeven?

Simon: "Het geeft veel rust om te weten dat er altijd iemand is waar ik op terug kan vallen als de nood aan de man is. Fanny is een verrijking van mijn leven en biedt een heel stuk veiligheid en zekerheid. Voor mijn gevoel begon mijn leven pas echt nadat ik voor de eerste keer verhuisde. Later ben ik nog een keer verhuisd. Dit keer kon ik voor 95% alles zelf regelen. Door de ondersteuning van de cliëntondersteuner heb ik echt de doorstart gemaakt naar zelfstandigheid."

Simon en cliëntondersteuner Fanny