Zorg bij migratie-achtergrond

Heeft u een (niet-westerse) migratie-achtergrond? Uitgangspunt is dat u kunt leven volgens uw eigen culturele en/of religieuze gebruiken. Ook als u langdurige zorg nodig heeft.

Hulp bij het organiseren van zorg

Vindt u het lastig om uit te zoeken welke zorg u kunt krijgen? Er is een persoon die u kan helpen: de cliƫntondersteuner. De hulp is gratis. Uw gemeente kan hier meer over vertellen. Of kijk bij: Cliƫntondersteuning.

Zorgplan

Krijgt u langdurige zorg, zoals thuiszorg? Dan schrijft uw zorgverlener op welke zorg u krijgt. Dit heet het zorgplan. Uw zorgverlener houdt rekening met uw cultuur en/of religie.

Meer informatie voor zorgverleners hierover: Zorgplan voor mensen met een niet-traditioneel Nederlandse achtergrond.

Tolk inzetten

Heeft u een tolk nodig voor een gesprek met uw zorgverlener? Een tolk wordt alleen vergoed voor asielzoekers en statushouders (de eerste zes maanden) als zij voor een consult naar de huisarts gaan. Overleg met uw zorgverleners wat mogelijk is. U kunt ook uw zorgverzekeraar vragen of zij de kosten vergoeden.

Tolk- en Vertaalcentrum Nederland heeft een tolkentelefoonapp waarmee u snel een tolk voor de zorg kunt inzetten.

Zorgverlener vinden

Op de website Huisarts-Migrant staat een lijst met zorgaanbieders die verschillende talen spreken en rekening houden met verschillende culturen.

Zie Hulpverlener vinden voor algemene uitleg hoe u een zorgverlener kunt vinden.