Praktijkvoorbeeld: Coördinatie voor mantelzorgers

Loes is mantelzorger van haar 100 jaar oude vader. Naarmate ze zelf ouder wordt, wordt dat steeds lastiger.

“Mijn vader heeft strottenhoofdkanker gehad en bij de operatie is zijn strottenhoofd verwijderd”, vertelt Loes. Hij heeft nu een spraakbutton, maar die button slijt vrij snel, waardoor er vocht in zijn longen komt. De vervanging van de button kost Loes veel geld, tijd en energie. Daar hoopt ze verandering in te zien. Niet alleen voor haarzelf, maar voor alle mantelzorgers in Nederland.

Vervoer

De laatste jaren traden er steeds vaker complicaties op bij het vervangen van de button, waardoor Loes met haar vader steeds vaker naar het ziekenhuis 150 kilometer vererop moest, waar hij oorspronkelijk was geopereerd.

“Ik moest voor de verzekering een machtiging aanvragen voor zittend ziekenvervoer”, vertelt Loes. “Dat komt neer op taxivervoer of, als ik zelf rijd, vergoede kosten. Die aanvraag was een heel ingewikkeld proces omdat de behandeling onregelmatig is. Op een gegeven moment kon ik door een handoperatie zelf niet meer rijden, en de kosten voor taxivervoer waren inmiddels opgelopen tot meer dan 1.000 euro.” 

De Jonge grijpt in

“Ik belde eerst met de verzekeraar, maar die werkte niet mee. Toen heb ik mijn situatie vertelt op Twitter, en ook minister Hugo de Jonge getagd. Tot mijn verbazing reageerde hij direct: ‘Wat vervelend, hoe kunnen wij helpen?’ Het duurde niet lang of de verzekeraar kende alsnog een machtiging toe voor een jaar lang taxivervoer. Je ziet dus dat zodra een ministerie, de media, of een andere machtige persoon zich erom bekommert, er van alles mogelijk blijkt. Iets wat je als normale burger niet voor elkaar krijgt.”

Mantelzorgers en familie hebben hulp nodig

“De groep die ouder wordt en steeds langer thuis blijft wonen, wordt steeds groter. Alles op de mantelzorgers en familie afwentelen kan niet, want die worden ook allemaal ouder. Daar moet je wat voor regelen.” Loes denkt zelf aan een bemiddelaar die per regio de zorg coördineert. “Iemand die ervoor zorgt dat je niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd, die weet hoe het systeem in elkaar zit.”

De vader van Loes is op 1 maart 2020 overleden.

Heb je advies nodig bij het organiseren van zorg? Daarvoor kun je terecht bij het Juiste Loket.