25 juni Inspiratiesessie: Onderschatting van intelligentie bij mensen met non-verbaal autisme

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Stel je voor, dat je opgesloten bent in je eigen lichaam. Je begrijpt alles, wilt je gedachten en ervaringen delen maar je kunt niet spreken of je wordt overvallen door een alles overheersende angst in het contact met anderen. Mensen in je omgeving concluderen dat je niet kunt denken en dat je je niet bewust bent van jezelf en je omgeving.

Op 25 juni praten we hierover verder tijdens een inspiratiesessie over passende zorg voor mensen met non-verbaal autisme die mogelijk ten onrechte als verstandelijk beperkt worden gezien. De sessie is een initiatief van OPaZ en Cliëntondersteuning Plus.

Aanleiding is de situatie van de tweeling Brett en Mitchell en hun familie. Het zorgsysteem labelt de tweeling als verstandelijk beperkt en gedragsproblematisch. Verschillende autismedeskundigen en de ouders zien wat anders: door hun autisme kunnen de jongens niet omgaan met hun omgeving en de omgeving niet met hen. Autisme belemmert hun spreken, maar niet hun denken. Ze zitten als het ware opgesloten in hun hoofd. De jongens wonen nu in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hun oma Yoka heeft overal gezocht naar hulp en informatie die de zorgverleners van haar kleinzoons zouden kunnen inspireren door een andere bril naar ze te kijken. In haar zoektocht kwam ze onder andere terecht bij OPaZ, Cliëntondersteuning Plus en in het buitenland bij experts Michael Kendrick en Eddie Bartnik.

Tijdens deze inspiratiesessie praten we verder over de situatie van Brett en Mitchell. Wat is er tot nu toe gebeurd en wat hebben ze in de toekomst nodig?

Programma

14:00    Opening

14:10 – 14:30       Wie zijn Brett en Mitchell? Hans Kroon van Cliëntondersteuning Plus licht de situatie van de tweeling en hun levensloop toe.

14:30 – 14:50       Ingrid Claassen (ministerie VWS) vertelt over haar betrokkenheid bij de tweeling en de activiteiten die vanuit het ministerie van VWS rond deze groep gestart zijn.

14:50 – 15:30     Michael Kendrick en Eddie Bartnik geven hun visie op de situatie en geven voorbeelden uit het buitenland. Beide zijn internationaal gerenommeerde sprekers over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke of psychiatrische kwetsbaarheid. (Dit onderdeel is Engelstalig).

15:30     Einde programma

15:30 – 16:30     Napraatsessie. Geïnteresseerden kunnen langer doorpraten met een aantal betrokkenen en vragen stellen aan Michael Kendrick en Eddie Bartnik.

Voor wie is deze inspiratiesessie?

Professionals, ouders en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. N.B. In een deel van de inspiratiesessie wordt Engels gesproken. In de chat wordt zoveel mogelijk vertaald.

Aanmelden

Wil je bij deze inspiratiesessie aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar Liza Leijenhorst: liza@prescripts.nl. Na aanmelding ontvang je een link voor deelname.