Zorg organiseren, doorverwijzen en ingrijpen

Als zorgverlener werkt u met veel verschillende mensen, elk met hun specifieke zorgbehoefte. Hoe komt u tot de beste zorg voor uw cliënt?

Hoe kom ik erachter wat de beste zorg is voor mijn cliënt?

Goede zorg sluit aan bij het leven, de wensen en de voorkeuren van uw cliënt. Dat noemen we persoonsgerichte zorg. Thema’s als zelfredzaamheid en keuzevrijheid spelen hierbij een rol. Als u erachter wilt komen wat de beste zorg is voor uw cliënt, dan is communicatie belangrijk: tussen u en uw cliënt, maar bijvoorbeeld ook tussen u en de familie of andere zorgverleners.

Op het kennisplein Zorg voor Beter vindt u praktische informatie, bijvoorbeeld over:

Persoonsgerichte zorg (Zorgvoorbeter.nl)
Goed in gesprek komen (Zorgvoorbeter.nl)
Zelfredzaamheid (Zorgvoorbeter.nl)

Hoe organiseer ik persoonsgerichte zorg?

Bij persoonsgerichte zorg kunnen veel partijen betrokken zijn: huisarts, familie, vrienden, gemeente, andere zorghulpverleners. Vooral familieleden en andere mensen die dicht bij de cliënt staan, kunnen vaak goed meedenken over wat de beste zorg is.

  • Op het MIND platform leest u meer over de rol van familie en naasten (Mindplatform.nl) bij cliënten met een psychische aandoening.
  • Het kennisplein Zorg voor Beter legt uit wat er komt kijken bij familieparticipatie (Zorgvoorbeter.nl): het meehelpen door een naaste bij de verzorging van een familielid.
  • Op de website Mantelzorg.nl vindt u veel informatie voor en over mantelzorgers.

Hoe vind ik de weg naar jeugdhulp of psychische hulp?

Ouders en verzorgers zijn als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Soms zijn de omstandigheden echter zo dat zij daar hulp bij nodig hebben. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdzorg, -bescherming en -reclassering (Rijksoverheid.nl).

Lees meer over de toegang tot jeugdhulp

De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende hulp krijgen dicht bij huis of zelfs thuis. De huisarts kan iemand vervolgens doorverwijzen naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) (Rijksoverheid.nl).

Lees meer over de toegang tot psychische hulp

Wat als het nodig is om in te grijpen?

Als zorgprofessional komt u situaties tegen waarin het nodig is om in te grijpen. Het kan ook zijn dat een andere zorgverlener of vrijwilliger problemen signaleert.

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.

Bekijk ook op Regelhulp.nl

Afdrukken
Delen