Vertrouwenspersoon jeugd

Voor vragen of klachten over jeugdhulp kun je terecht bij een vertrouwenspersoon van Jeugdstem - vertrouwenspersonen akj. De hulp van een vertrouwenspersoon is gratis.

Voor wie?

Jeugdstem is er voor ieder kind, elke jongere en elke (pleeg)- ouder die te maken heeft met jeugdzorg. Zoals:

  • Kinderen en jongeren in een (open of gesloten) jeugdzorginstelling, pleeggezin of gezinshuis.
  • Jongeren die ambulante behandeling ontvangen.
  • Cliënten van Centra voor Jeugd & Gezin, jeugd- en wijkteams, instellingen die de jeugdzorg uitvoeren, organisaties voor jeugdbescherming, de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis.

Hoe helpt een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon kan informatie geven over hoe de jeugdzorg in elkaar zit, wat je kunt verwachten, wat je rechten zijn, hoe je een gesprek op gang kunt brengen als iets je dwarszit, en hoe je een klacht kunt indienen. 

De vertrouwenspersoon adviseert en ondersteunt je hierbij. Het uitgangspunt is welke ondersteuning jouw voorkeur heeft. 

Hoe vind je een vertrouwenspersoon?

Je vindt alle informatie op de website van Jeugdstem. Of bel naar : 088 555 1000.

Groepsbezoeken

Vertrouwenspersonen zijn regelmatig aanwezig in open en gesloten jeugdhulpinstellingen. Een kind/jongere kan tijdens die bezoeken direct vragen stellen of klachten bespreken. Ook kinderen en jongeren in een gezinshuizs krijgen een paar keer per jaar een vertrouwenspersoon op bezoek.

Recht op contact met een vertrouwenspersoon

In de Jeugdwet is het recht op een onafhankelijk vertrouwenspersoon vastgelegd. Iedereen die gebruik maakt van jeugdhulp kan contact opnemen met een vertrouwenspersoon.