Leren omgaan met geld

Goed omgaan met geld gaat niet voor iedereen vanzelf. En als u eenmaal schulden heeft, is het vaak moeilijk om ervan af te komen. U kunt hulp krijgen om te leren omgaan met geld en schulden te voorkomen.

Wat kunt u zelf regelen?

U kunt een cursus volgen om te leren omgaan met geld. Hiervoor kunt u bij uw gemeente terecht.

Of kijk bij:

Heeft u achterstallige betalingen?

Ga naar het stappenplan Zelf je schulden regelen.

Welke hulp kunt u inschakelen?

Hulp bij administratie

U kunt een vrijwilliger vragen om hulp bij administratieve zaken. Soms is deze hulp mogelijk als 'begeleiding' vanuit de Wmo of de Wet langdurige zorg. Lees meer over hulp bij administratie.

Budgetcoach

Een budgetcoach helpt u om uw administratie op orde te krijgen. De budgetcoach neemt dit niet over, maar ondersteunt u om het zelf te doen. Bijvoorbeeld met hulp bij het invullen van formulieren en een overzicht maken van achterstallige betalingen.

U kunt zelf een betaalde budgetcoach inhuren. Deze vraagt een tarief per uur. Ook sommige gemeenten bieden budgetcoaches aan.

Budgetbeheer (of financieel beheer)

Budgetbeheer betekent dat een instantie uw geld beheert. Dat kan vrijwillig zijn. Maar de gemeente kan het ook verplichten, bijvoorbeeld als onderdeel van schuldhulpverlening.

Hoe werkt budgetbeheer?

  • Uw inkomen wordt op een aparte rekening gestort.
  • Een instantie beheert uw rekening. Dit is bijvoorbeeld de gemeentelijke kredietbank, de sociale dienst, een bewindvoerder of een speciaal budgetbeheerbureau.
  • U krijgt een afgesproken bedrag voor dagelijkse uitgaven.
  • De budgetbeheerder betaalt rekeningen zoals huur, gas, water, licht en verzekeringen. U maakt hierover afspraken in een budgetplan.
  • Budgetbeheer is meestal tijdelijk. Het stopt zodra u uw geldzaken weer in orde heeft.

Organisaties voor budget- of financieel beheer vindt u bij de NVKK-financiƫle dienstverleners.

Kosten van budgetbeheer

De kosten voor budgetbeheer moet u meestal zelf betalen. Soms kan de gemeente u hiermee helpen, bijvoorbeeld met bijzondere bijstand.