Studeren met ondersteuning

Ga je studeren en heb je daarbij ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of psychische klachten? Er zijn verschillende voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. En je opleiding kan veel voor je doen om studeren makkelijker te maken.

Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het rooster, de tijd voor een tentamen verlengen of opdrachten later mogen inleveren. Ook kan er gekeken worden of aanpassingen aan gebouwen of lokalen mogelijk zijn.

Alles wat je wilt weten of studeren met ondersteuning

Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) stimuleert dat jongeren met een beperking succesvol kunnen studeren in een opleiding van hun keuze in het hoger onderwijs. Je vindt er onder meer uitgebreide informatie over wetgeving, studieaanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen.

Studiekeuze123 geeft tips over mogelijke ondersteuning voor studenten met een functiebeperking.

MBO toegankelijk en Hoger onderwijs toegankelijk verzamelen informatie voor studenten met een ondersteuningsvraag. Je kunt hier onder meer zoeken op je aandoening of ondersteuningsvraag.

Extra studiefinanciering

Heb je langer tijd nodig om je studie af ronden vanwege een ziekte of beperking? Dan kun je langere tijd studiefinanciering krijgen. Zie hiervoor: Extra studiefinanciering voor studenten met een ziekte of beperking.