Rijbewijs bij een ziekte of beperking

Heeft u gezondheidsproblemen of een beperking en wilt u blijven autorijden of uw rijbewijs halen? Dan kijkt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of een medische keuring nodig is.

Wat doet het CBR?

Als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen, moet u een gezondheidsverklaring invullen. Het CBR beoordeelt of u geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om auto te rijden. Het CBR kijkt ook of er nog een aanvullende verklaring van een arts nodig is. Het kan zijn dat u nog een rijtest moet doen na een medische keuring.

Goed om te weten

Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Dat is om de 5 jaar.

Lees meer over de eisen om te mogen autorijden op Rijksoverheid.nl.

Rijtest

Het CBR beoordeelt met een rijtest of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of u uw voertuig goed kunt bedienen en besturen.

  • Heeft u een chronische ziekte of beperking en twijfelt u of u nog veilig kunt rijden? Laat dan uw rijgeschiktheid testen bij het CBR.nl. Bijvoorbeeld als u epilepsie of diabetes heeft. Of als u wilt rijden met een prothese of oogaandoening.
  • Vraagt u zich af of familieleden of bekenden geschikt zijn om te rijden? Stel dan voor dat zij een gezondheidsverklaring (CBR.nl) invullen. Het CBR beoordeelt dan of zij rijgeschikt zijn. 

Lees meer over de rijtest op CBR.nl.

Waaruit bestaat een medische keuring?

Een arts onderzoekt tijdens de medische keuring:

  • of uw armen en benen goed werken
  • hoe hoog uw bloeddruk is
  • of u voldoende ziet
  • of u lichamelijk en geestelijk in orde bent om veilig te rijden

Lees op Rijksoverheid.nl wanneer een medische keuring nodig is.

Wie betaalt de kosten voor een medische keuring?

U betaalt de kosten van een medische keuring. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) stelt de maximale tarieven vast. U moet dus niet meer hoeven te betalen dan deze bedragen. Het is verstandig vooraf aan de arts of specialist een prijsopgave te vragen, dan weet u waar u aan toe bent.

Lees meer over de kosten voor een rijbewijskeuring op Centraal Bureau Rijvaardigheid.