Wat is mantelzorg?

Verzorgt u regelmatig een familielid, vriend of buurman met een (psychische) ziekte of beperking? En kan die persoon daardoor (in sommige gevallen) thuis blijven wonen? Dan geeft u mantelzorg.

Mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. U bent mantelzorger als u iemand lange tijd - onbetaald - veel zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij uw zorg is minder of geen thuiszorg nodig.

Meestal geen eigen keuze

Mantelzorger is meestal geen eigen keuze. Als bijvoorbeeld uw kind, partner of ouder ziek wordt, is het vaak logisch om de zorg te geven. Maar mantelzorg is niet verplicht.

Om welke zorg gaat het?

Mantelzorg bestaat bijvoorbeeld uit:

  •  begeleiding
  •  toezicht en gezelschap houden
  •  hulp bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie
  •  persoonlijke verzorging, zoals aankleden

Lees meer over wat mantelzorg is (Rijksoverheid.nl).

Vereniging voor mantelzorgers

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website Mantelzorg.nl vindt u veel informatie van en voor mantelzorgers. Daarnaast geeft MantelzorgNL ook advies aan mantelzorgers.

Apps en handige websites

Er zijn meerdere apps en handige websites voor mantelzorgers, zoals:

Huppla (Huppla.nl) - Huppla maakt inzichtelijk wat vrienden en kennissen voor hulp kunnen bieden. Op Huppla kunt u een account aanmaken en eenvoudig vrienden en bekenden uitnodigen. Huppla vraagt hen wat ze willen doen en u krijgt dat in een helder overzicht wat hulp inschakelen een stuk makkelijker maakt. Huppla is een initiatief van WeHelpen.

Nettie (Nettie.nu) - app om onderling zaken te regelen. Dit kan zorg zijn, maar ook bijvoorbeeld het jaarlijkse familieweekend. U maakt een groep aan met een thema (net als WhatsApp) en nodigt de anderen uit. U maakt een regel aan in de agenda en klikt ‘regel ik’, ‘moet iemand regelen’ of ‘hoeft niemand te regelen’, omdat er bijvoorbeeld alleen iets besproken hoeft te worden. Zo stemt u onderling de actiepunten af.

PlenoFamilie - PlenoFamilie is een gedeeld plannerprogramma voor drukke gezinnen. Het heeft een gedeelde agenda en takenlijst waardoor u taken aan een of meerdere mensen kunt toewijzen. Ook heeft het een handig notificatiesysteem voor de taken en activiteiten van uzelf en andere gezinsleden. Het werkt zowel online als offline en u kunt de taken van anderen verbergen.
U kunt de app alleen gratis downloaden via de Google Play Store (voor Android-apparaten).

ShareCare (Zorgsite.nl) - met de website of app kunt u gratis een zorggroep aanmaken. Vervolgens kunt u samen plannen en communiceren. Ook kunt u een groep maken, veilig chatten en een agenda delen. ShareCare Premium (betaald) biedt meer mogelijkheden voor een grotere groep of intensieve zorg.

Carenzorgt (Carenzorgt.nl) - via de website carenzorgt.nl kan er een zorgagenda worden geopend. U nodigt anderen uit voor uw zorgpagina om samen in één vertrouwde omgeving informatie te delen. U gebruikt de kalender om samen de zorg te organiseren of te zien wie er langs komt. U kunt berichten schrijven om te laten weten hoe het gaat en notities bijhouden om belangrijke zaken niet te vergeten. U kunt de agenda ook koppelen aan zorgorganisaties. Hierdoor kunt u als betrokkene ook het zorgdossier bekijken, weet u wanneer de thuishulp langskomt, kunt u de rapportage van de verpleging lezen of berichten uitwisselen met de zorgverlener.

Bezoekplanner Kom op bezoek (Komopbezoek.nl) - bij Komopbezoek kunt u gratis en eenvoudig een online bezoekkalender aanmaken waarmee familie en vrienden bezoek kunnen plannen. De bezoekkalenders kunnen eenvoudig gedeeld worden met familie en vrienden. Zij hoeven geen account aan te maken om een bezoek te plannen. Als beheerder nodigt u mensen uit om op bezoek te komen en zij plannen hun eigen bezoek in.