Uitleg over mantelzorg

Verzorgt u regelmatig een familielid, vriend of buurman met een ziekte of beperking? En kan hij of zij daardoor thuis blijven wonen? Dan bent u een mantelzorger.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. U bent mantelzorger als u iemand lange tijd - onbetaald - veel zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij uw zorg is minder of geen thuiszorg nodig.

Mantelzorger wordt u vaak niet bewust. Zeker bij (plotselinge) ziekte, bijvoorbeeld van uw kind, partner of ouder, vindt u het vaak logisch om de zorg te geven. Maar mantelzorg is niet verplicht.

Mantelzorg bestaat uit:

  •  begeleiding
  •  toezicht en gezelschap houden
  •  hulp bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie
  •  persoonlijke verzorging, zoals aankleden

Lees meer over wat mantelzorg is (Rijksoverheid.nl).

Goed om te weten

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website Mantelzorg.nl vindt u veel informatie van en voor mantelzorgers. Daarnaast geeft MantelzorgNL ook advies aan mantelzorgers.

Mantelzorg en werk combineren

Het combineren van werk en zorg is niet altijd makkelijk. Er zijn verschillende verlofregelingen waar u gebruik van kunt maken. U kunt de zorg ook tijdelijk of gedeeltelijk uitbesteden. Dit heet vervangende zorg of respijtzorg.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorg is vaak zwaar en intensief. Als mantelzorger kunt u bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning. 

Vergoedingen voor mantelzorgers

Mantelzorg is onbetaald. Maar er bestaan verschillende vergoedingen voor mantelzorgers. Ook kunt u sommige zorgkosten aftrekken van de belasting.

Collectieve verzekering voor mantelzorgers

Sommige gemeenten hebben een collectieve verzekering voor mantelzorgers. Mantelzorgers zijn dan automatisch verzekerd gedurende de tijd dat ze voor iemand zorgen. Informeer bij uw gemeente of deze een collectieve verzekering voor mantelzorgers heeft.

Apps

Er zijn meerdere apps en handige websites voor mantelzorgers, zoals:

Huppla (Huppla.nl) - Huppla maakt inzichtelijk wat vrienden en kennissen voor hulp kunnen bieden. Op Huppla kunt u een account aanmaken en eenvoudig vrienden en bekenden uitnodigen. Huppla vraagt hen wat ze willen doen en u krijgt dat in een helder overzicht wat hulp inschakelen een stuk makkelijker maakt. Huppla is een initiatief van WeHelpen.

Fello (Fello.com) - Fello is een familieplanner voor zorg. Het is een gedeelde agenda, die het makkelijker maakt om samen voor een familielid te zorgen. Met deze agenda bent u op de hoogte van wie wat doet en wanneer. Ook ziet u wat nog ingevuld moet worden in de agenda. U kunt ook met elkaar chatten, bijvoorbeeld over details van een afspraak of uitslagen van een onderzoek. Bij een nieuwe afspraak of een nieuw chatbericht krijgt iedereen een seintje. Fello is ontwikkeld door DELA.
U kunt de app gratis downloaden via de Apple App Store (voor iPhone en iPad) en de Google Play Store (voor Android-apparaten).

Nettie (Nettie.nu) - app om onderling zaken te regelen. Dit kan zorg zijn, maar ook bijvoorbeeld het jaarlijkse familieweekend. U maakt een groep aan met een thema (net als WhatsApp) en nodigt de anderen uit. U maakt een regel aan in de agenda en klikt ‘regel ik’, ‘moet iemand regelen’ of ‘hoeft niemand te regelen’, omdat er bijvoorbeeld alleen iets besproken hoeft te worden. Zo stemt u onderling de actiepunten af.
U kunt de app gratis downloaden via de Apple App Store (voor iPhone en iPad) en de Google Play Store (voor Android-apparaten).

PlenoFamilie - PlenoFamilie is een gedeeld plannerprogramma voor drukke gezinnen. Het heeft een gedeelde agenda en takenlijst waardoor u taken aan een of meerdere mensen kunt toewijzen. Ook heeft het een handig notificatiesysteem voor de taken en activiteiten van uzelf en andere gezinsleden. Het werkt zowel online als offline en u kunt de taken van anderen verbergen.
U kunt de app alleen gratis downloaden via de Google Play Store (voor Android-apparaten).

ShareCare (Zorgsite.nl) - met de website of app kunt u gratis een zorggroep aanmaken. Vervolgens kunt u samen plannen en communiceren. Ook kunt u een groep maken, veilig chatten en een agenda delen. ShareCare Premium (betaald) biedt meer mogelijkheden voor een grotere groep of intensieve zorg.
U kunt de app gratis downloaden via de Apple App Store (voor iPhone en iPad), de Google Play Store (voor Android-apparaten) en de Microsoft Store (voor Windows-apparaten).

Carenzorgt (Carenzorgt.nl) - via de website carenzorgt.nl kan er een zorgagenda worden geopend. U nodigt anderen uit voor uw zorgpagina om samen in één vertrouwde omgeving informatie te delen. U gebruikt de kalender om samen de zorg te organiseren of te zien wie er langs komt. U kunt berichten schrijven om te laten weten hoe het gaat en notities bijhouden om belangrijke zaken niet te vergeten. U kunt de agenda ook koppelen aan zorgorganisaties. Hierdoor kunt u als betrokkene ook het zorgdossier bekijken, weet u wanneer de thuishulp langskomt, kunt u de rapportage van de verpleging lezen of berichten uitwisselen met de zorgverlener.

Bezoekplanner Kom op bezoek (Komopbezoek.nl) - bij Komopbezoek kunt u gratis en eenvoudig een online bezoekkalender aanmaken waarmee familie en vrienden bezoek kunnen plannen. De bezoekkalenders kunnen eenvoudig gedeeld worden met familie en vrienden. Zij hoeven geen account aan te maken om een bezoek te plannen. Als beheerder nodigt u mensen uit om op bezoek te komen en zij plannen hun eigen bezoek in.