LHBTI-vriendelijke zorgaanbieders

Naar schatting is zo'n 6% van de mensen lesbisch, homoseksueel of biseksueel. Daarnaast is een klein aantal mensen transgender of intersekse persoon. In de praktijk geven dus veel zorgaanbieders zorg aan LHBTI-mensen. Zorgverleners zijn zich hier vaak niet van bewust. Daardoor is de seksuele oriëntatie of genderidentiteit vaak 'onzichtbaar' in de zorg.

LHBTI-vriendelijke zorgaanbieders

Zorgaanbieders die sociaal veilig voor iedereen willen zijn, kunnen het Roze Loper-traject volgen. Dat is gericht op een prettig en veilig leefklimaat voor alle bewoners en cliënten, waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn. Cliënten voelen zich gezien en veilig in hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Daarnaast wordt de organisatie meer sensitief voor diversiteit in het algemeen.

De Roze Loper is er voor woonzorg- en thuiszorginstellingen, organisaties voor mensen met een beperking, welzijnsorganisaties, jeugdzorg, GGZ en ziekenhuizen.

Zie Roze Zorg voor een overzicht van gecertificeerde organisaties.

Ontmoetingen

  • De Roze Ouderen Salons bieden LHBTI-ouderen een laagdrempelige gelegenheid om elkaar ongedwongen te ontmoeten en ervaringen te delen. De salons worden gehouden op uiteenlopende locaties, van verzorgingshuizen tot buurthuizen. Zie Stichting Roze 50+ voor een overzicht per provincie.
  • Het COC organiseert cafés voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking. Zie Zonder Stempel voor een overzicht per provincie.

Voor professionals