Hulp bij verslaving

Zoekt u advies en hulp bij verslaving? Voor uzelf of iemand in uw omgeving? U vindt hier een overzicht van hulp bij verschillende vormen van verslaving.

Wat is verslaving?

Eenvoudige uitleg over verslaving vindt u op Thuisarts.nl:

Of kijk op de website van Trimbos Instituut.

Verslavingszorg

Online hulpprogramma's

Verschillende instellingen voor verslavingszorg bieden online programma’s met hulpverlening, zowel voor jongeren als volwassenen.

Maatschappelijk werk

Het maatschappelijk werk kan hulp bieden. Hiervoor heeft u geen doorverwijzing nodig.

Gespecialiseerde verslavingszorg

Uw huisarts kan u verwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg. De hulp wordt meestal op afspraak geboden (ambulante behandeling). Soms is een tijdelijke opname in een verslavingskliniek beter. Dat duurt meestal enkele weken. U krijgt begeleiding en eventueel medicijnen.

Adressen van instellingen voor verslavingszorg vindt u op Zorgkaartnederland.nl.

Is er een (lange) wachttijd bij de afkickkliniek van uw voorkeur? De zorgbemiddelaar van uw zorgverzekeraar kan kijken of u ergens sneller terecht kunt.

Safehouse

Na behandeling in een verslavingskliniek is vaak nog begeleiding nodig. De kans op een terugval is anders groot. In een safehouse kunt u tijdelijk wonen en krijgt u begeleiding om weer zelfstandig te gaan wonen.

Meer informatie en adressen vindt u op Safe house Nederland.

Vergoeding van verslavingszorg

Voor jongeren tot 18 jaar valt verslavingszorg onder de Jeugdwet.

Voor volwassenen valt verslavingszorg onder de zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen zorg van bepaalde zorginstellingen. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar, of kijk in uw polis.

Zelfhulpgroepen

In een zelfhulpgroep zitten mensen die herstellen van een verslaving. In de groep praten zij over hun ervaringen en ondersteunen ze elkaar. Een zelfhulpgroep helpt om het leven zonder de verslavende middelen vol te houden.

Zelfhulpgroepen in Nederland:

Ouders met een verslaving

Bent u verslaafd en heeft u minderjarige kinderen? Op Kopopouders.nl vindt u informatie over opvoeding. Hier kunt u via e-mail advies vragen en verhalen van andere ouders lezen en delen. Of onder begeleiding van een professional anoniem en gratis een online groepscursus volgen.

Veilig Thuis

Veilig Thuis kan ingrijpen als er ernstige problemen ontstaan in een gezin waar een ouder verslaafd is en geen hulp wil aannemen. Neem dan contact op met Veilig Thuis.

Gezinshulp voor verslaafde ouders

Zoekt u hulp voor uw gezin? Neem dan contact op met uw huisarts of gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp en voor - intensieve - begeleiding in een gezin.