Reiskosten ziekenbezoek

Reiskosten voor ziekenbezoek kunnen een aftrekpost zijn bij de belastingaangifte. U vindt hier informatie over de voorwaarden.

Voor wie?

Deze aftrek is mogelijk als uw huisgenoot minstens een maand zorg krijgt in een zorginstelling. Of in een zorginstelling is gaan wonen. Het kan gaan om uw partner, kind of ander inwonend familielid. Van alle leeftijden. 

Voorwaarden

Het moet gaan om een huisgenoot die ziek werd of gehandicapt raakte op het moment dat u samen een huishouden vormde. En u gaat regelmatig bij uw (voormalige) huisgenoot op bezoek.

Met zorginstelling wordt bijvoorbeeld bedoeld: een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, een observatieplaats, een verpleeghuis, een woonvorm voor mensen met een beperking, een gezinsvervangend tehuis.

Hoe werkt dit?

U voert de kosten op bij het onderdeel reiskosten voor ziekenbezoek. Zie Aftrek zorgkosten op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Doet u geen aangifte maar heeft u wel hoge zorgkosten? Kijk dan op Aangifte doen om zorgkosten af te trekken.

Aftrekbare reiskosten

Voor autoritten kunt u een vast bedrag per kilometer aftrekken.

Voor reizen met het openbaar vervoer of taxi kunt u de werkelijke kosten aftrekken. U moet die kosten wel kunnen aantonen, dus de vervoersbewijzen bewaren. Denk aan de facturen van de taxi, treinkaartjes of prints van de overzichten van uw OV-chipkaart.

Drempelbedrag

U moet redelijk wat kosten maken voordat u geld terug krijgt (of minder belasting betaalt). De hoogte van het drempelbedrag is afhankelijk van uw inkomen. Zie Drempelbedrag op de website van de Belastingdienst.