Informatietafels autisme, hersenletsel, LVB, EMB

Voor mensen met autisme, hersenletsel, ernstige meervoudige beperkingen (EMB), lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en hun naasten is het vaak een hele zoektocht om ondersteuning te vinden die een goed leven mogelijk maakt. Aan de ene kant is er zoveel informatie dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Aan de andere kant zoekt men vaak specifieke informatie maar vindt men alleen algemene antwoorden.

Logo Op-Weg-Wijzer

Informatietafels

Om dit te verbeteren organiseert het project Op-Weg-Wijzer een aantal informatietafels. Daar komen organisaties bijeen die dicht bij de genoemde groepen mensen staan. Die organisaties zijn een logisch startpunt als mensen antwoorden zoeken op hun vragen.

De tafels werken samen aan informatieverbetering. Dat gebeurt thema voor thema, waarbij de partners samen wegen welke thema's zich hiervoor lenen:

 • Er is écht sprake van een informatieprobleem
 • Met een verbeterslag kunnen we echt een verschil maken voor een substantiële groep mensen
 • De doelgroep is goed bereikbaar
 • Binnen een jaar is een serieuze verbeterslag mogelijk
 • Het thema wordt niet elders opgepakt
 • Er is een duidelijke meerwaarde bij een gezamenlijke aanpak

Een open mind set

De deelnemers aan de informatietafel versterken de informatievoorziening bij de bronnen die voor de doelgroep logisch en bekend zijn. Kennis, ervaringen, middelen en tools worden onderling gedeeld en aan de andere tafels beschikbaar gesteld. De deelnemers bieden toegang tot de doelgroep en benodigde data.

Producten

 • Brochure Hersenletsel en re-integratie naar werk
  Ontwikkeld door werkenmethersenletsel.nl, breinlijn.nl, hersenletsel.nl, hersenstichting.nl, wegwijzer-hersenletsel.nl, hersenletesel-uitleg.nl, richtlijnendatabase.nl.
   
 • Brochure Een diagnose autisme... en dan?
  Ontwikkeld door Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Vanuit Autisme Bekeken (VAB), Personen uit het Autisme Spectrum (PAS), Autismenetwerken Nederland, Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA) en wegwijzer-autisme.nl
   
 • Vinkwijzer EMB
  Hulp bij het regelen van (para)medische zorg, ontwikkeld door Jolanda Rutten (ervaringsdeskundige ouder), de Academische werkplaats EMB, EMB Nederland, QoL Centre en Ervaringskenniscentrum Schouders
   
 • Informatieproduct rond LVB en wonen (in ontwikkeling)
  Wordt ontwikkeld door De Eenvoudige Stad (Humanitas) en diverse woningcorporaties. De tafel wordt komende periode uitgebreid met deskundigen vanuit het LVB domein.

Meer informatie

Meer informatie over de informatietafels staat op de website Informatietafels.nu.