OPaZ inspiratiebijeenkomst respijthuis Frits

Vrijdag 23 april organiseerde de OPaZ community een online inspiratiebijeenkomst over respijthuis Frits uit Baarle Nassau. Huub Goossen van Fameus (GGZ Breburg) en Ellen Krijnen van de gemeente Breda vertelden over de oprichting en het belang van een respijthuis. Ook deelde een van de cliënten haar ervaringen met het publiek. 

Na een welkom van dagvoorzitter Hans Oosterkamp nam Huub Goossen de deelnemers mee in het verhaal over het ontstaan van Frits. Huub: “Het doel was onderzoeken of we de kwetsbare burger (of de burger die kwetsbaar dreigt te worden) iets konden bieden. Het plan van een logeervoorziening werd met de oprichting van een projectteam concreet.” Met hulp van een onderzoekssubsidie kon het team van vrijwilligers, leveranciers en woningbouwcorporaties in april 2018 beginnen om de locatie op te zetten. In een oud klooster op een landgoed van 19 hectare startte respijthuis Frits.

Respijthuis Frits

Behoefte aan een adempauze

Respijthuis Frits is er voor een brede groep van mensen die behoefte heeft aan een adempauze. Een indicatie of doorverwijzing is niet nodig. Wel moet de gast wonen in het werkgebied (regio Breda/Tilburg), 18+ zijn en niet afhankelijk van alcohol of drugs. Bij Frits werken geen zorg- of hulpverleners. Het team bestaat uit ervaringswerkers die samen willen werken aan herstel vanuit de eigen regie van de gast. Het idee is dat mensen tot rust komen. De weilanden en bossen rond het huis en de boerderijdieren die bij Frits wonen, dragen daaraan bij.

Prikkels

Een van de voormalig gasten van Frits deelt haar verhaal: “Via via kwam ik terecht bij Frits. Ik zat in een situatie waarin alles te veel werd. In de hulpverlening kon ik niet vinden wat ik nodig had. Tijdens een telefoongesprek met Huub zei hij dat ik die middag nog kon komen. Dat was alles wat ik op dat moment nodig had. Hier kon ik echt op adem komen. Ik hoefde even niets. De rustige omgeving hielp. Prikkels vielen weg en vanuit die rust kun je dan langzaamaan prikkels binnen laten komen. Alles mocht op eigen tempo. En op het moment dat je op het punt staat te vertrekken, geven ze je mee dat je altijd terug mag komen.”

Samenwerking

Respijthuis Frits is het gevolg van een samenwerking tussen ggz-instelling Breburg, gemeenten Baarle-Nassau, Breda en Tilburg, woningcorporatie Leystromen, zorgverzekeraars en Zorgbelang. Alle partijen hebben een ander belang bij de samenwerking. Ellen Krijnen van de gemeente Breda: “De gemeente denkt natuurlijk aan wat het oplevert. Respijtzorg voorkomt opnames en kan trajecten verkorten. Dat levert een kostenbesparing op voor gemeenten en minder druk op de Wmo-voorzieningen.”

Wachtlijst

Het succes van Frits is duidelijk. Al na twee maanden was er een wachtlijst, met een wachttijd van een maand. “Mensen weten ons steeds beter te vinden. De behoefte aan een adempauze is groot. Daarom willen we het aantal logeerplekken verdubbelen”, aldus Huub.

Meer weten?