Hulpmiddelen op logeeradres na verhuizing naar instelling

Gaat u verhuizen naar een Wlz-instelling, en wilt u minstens 18 dagen per jaar bij uw familie/naasten logeren? Vanaf 1 oktober 2022 wordt het mogelijk om dan uw hulpmiddelen vanuit de Wmo/zorgverzekering thuis te behouden.

Afspraken in de maak

Er worden afspraken gemaakt over het behoud van hulpmiddelen thuis als u of uw kind naar een Wlz-instelling verhuist. Die afspraken houden in dat het zorgkantoor hulpmiddelen bij u thuis kan overnemen als:

  • U op of na 1 oktober 2022 naar de instelling verhuist,
  • U thuis hulpmiddelen heeft staan die door uw gemeente of zorgverzekeraar waren vergoed,
  • U minstens 18 dagen per jaar thuis gaat logeren.

Het gaat om om hulpmiddelen die u niet makkelijk kunt vervoeren tussen de instelling en huis. Denk aan een hooglaagbed, een traplift en een tillift. Bij mobiliteitshulpmiddelen (om te bewegen) gaat het alleen om hulpmiddelen die nodig zijn voor verplaatsing in huis.

Meer informatie over deze afspraken volgt later.

Overgangswerkwijze tot 1 oktober 2022

Zie de tekst Hulpmiddelen bij Wlz-zorg onder het kopje 'Ik woon in een instelling en ga regelmatig op familiebezoek' voor informatie over de overgangswerkwijze.