Heeft u behoefte aan iemand die met u meedenkt? Die helpt om uw vraag of probleem rondom zorg en ondersteuning onder woorden te brengen? Iemand die naar u en uw naasten luistert? Die u op weg helpt? Iemand die ook mee kan gaan naar gesprekken?
Zo iemand is er: de Co of cliëntondersteuner.
Wat kan een cliëntondersteuner (Co) voor u betekenen?
Cliëntondersteuners beschikken over veel kennis van het aanbod in zorg en ondersteuning en ze weten de weg hiernaartoe. Ze luisteren goed naar uw wensen, zien mogelijkheden en bespreken waar en bij wie u zorg of ondersteuning kunt krijgen. Ze verlenen zelf geen zorg of ondersteuning en staan los van zorgorganisaties. Een cliëntondersteuner inschakelen kost u niets.
Waar kunt u cliëntondersteuning krijgen?
Het vinden van passende zorg en ondersteuning kan ingewikkeld zijn. Er zijn verschillende manieren om cliëntondersteuning te krijgen.
Via het zorgkantoor
Als u een Wlz-indicatie heeft, kunt u terecht bij een cliëntondersteuner via het zorgkantoor. Het zorgkantoor levert zelf ondersteuning en heeft afspraken met organisaties voor cliëntondersteuning.
U kunt terecht bij een cliëntondersteuner via de gemeente als u hulp en advies nodig heeft op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. De gemeente kan u in contact met cliëntondersteuning brengen.
Ook in deze periode kunt u cliëntondersteuning aanvragen. We kunnen ons voorstellen dat u juist nu hulp kunt gebruiken bij het vormgeven van de juiste zorg. Het coronavirus legt een enorme druk op onze gezondheidszorg en hulpverleners. Dit kan het vinden van goede zorg bemoeilijken. Waar mogelijk proberen wij u daar bij te helpen. De kennismaking vindt plaats via telefoon of beeldbellen. Samen verkennen we wat er mogelijk is.
Zorgkantoren regelen cliëntondersteuning voor mensen met een Wlz-indicatie. Die indicatie krijgt u als u vanwege een ziekte, aandoening, stoornis of beperking blijvend 24 uur per dag zorg dichtbij nodig heeft. Het CIZ beoordeelt of u een Wlz-indicatie krijgt. Wilt u weten of u mogelijk in aanmerking komt voor een Wlz indicatie? Doe dan de Wlz-Check!
Met een Wlz-indicatie kunt u aanspraak maken op cliëntondersteuning via uw zorgkantoor of één van de aangesloten organisaties voor cliëntondersteuning in uw regio.
Gemeenten voeren de Wmo uit: Wet maatschappelijke ondersteuning. Cliëntondersteuning is onderdeel van deze wet. Het doel van de Wmo is om u te helpen, zodat u mee kunt blijven doen in de samenleving. Bijvoorbeeld door zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.
Naast cliëntondersteuning, kunt u ook via uw eigen zorgverzekeraar hulp krijgen bij het vinden van de zorg die bij u past. Zorgverzekeraars geven zorgadvies, doen aan wachtlijstbemiddeling en helpen u in uw keuze voor de juiste zorgaanbieder. Dit geldt alleen voor de zorg die u vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) ontvangt. Kijk op www.mijnzorgverzekeraar.nl voor meer informatie.
Er zijn ook keuzehulpen, websites of folders met informatie of hulpmiddelen die u helpen bij het verwoorden van wat u belangrijk vindt en hoe de zorg te vinden die bij u past.