Cliëntondersteuning (Co) via gemeente

Cliënt­ondersteuning wordt geboden door een cliënt­ondersteuner (Co). De cliënt­ondersteuner helpt u uw weg te vinden op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

Cliëntondersteuning via de gemeente

De cliënt­ondersteuner staat naast u, kan meegaan naar gesprekken en denkt mee. Zij snappen welke zorg, hulp of middelen u nodig heeft – soms ook uit ervaring – en waar u die kan vinden. Zij geven zelf geen zorg of langdurige hulp. Ze werken zonder kosten en onafhankelijk van gemeenten, (jeugd)zorginstellingen en andere organisaties.

Iedere Nederlander heeft recht op cliënt­ondersteuning. Dit is in de wet geregeld. Zo kan iedereen zo goed mogelijk mee (blijven) doen in de samenleving. Met cliënt­ondersteuning krijgt en houdt u regie over uw eigen leven en zorg. Iedere gemeente heeft cliënt­ondersteuning op haar eigen manier ingericht.

Wat kan cliënt­ondersteuning voor u betekenen?

Cliëntondersteuners weten welke zorg, hulp of middelen u nodig heeft – soms ook uit eigen ervaring – en waar u die kan vinden. Zij helpen u met het vinden van de weg op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Cliëntondersteuners kunnen meegaan naar (keukentafel)gesprekken en denken met u mee. Naast hun kennis en advies bieden ze een luisterend oor. Zelf verlenen ze geen zorg of langdurige hulp.

Cliëntondersteuning in de Wmo 2015 is niet beperkt tot de voorzieningen waar gemeenten zelf geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn. Een cliëntondersteuner kan ook ondersteunen bij vragen op het gebied van participatie (meedoen in de samenleving), wonen, onderwijs, en zorg gefinancierd door de zorgverzekeraar vanuit de Zvw.

Waar moet u zijn?

Als u onafhankelijke ondersteuning en advies nodig heeft op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen, kunt u terecht bij uw gemeente. Zij brengen u in contact met cliëntondersteuners.

Wie is de cliënt­ondersteuner (Co)?

Cliëntondersteuners zijn mensen die kennis hebben van de manier waarop de (lokale) zorg of hulp is ingericht. Soms zijn ze expert op een specifiek domein, zoals bijvoorbeeld schulden of opvoeding. Naast kennis hebben zij soms zelf ook ervaring met één of meerdere gebieden. Dit noemen we ervaringsdeskundigen.