Cliëntondersteuning via gemeente

Een cliënt­ondersteuner helpt u de weg te vinden op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

Cliëntondersteuning via de gemeente

Iedere Nederlander heeft recht op onafhankelijke ondersteuning. Dit is in de wet geregeld. Met cliënt­ondersteuning krijgt en houdt u regie over uw eigen leven en zorg. Cliëntondersteuning is gratis en onafhankelijk van gemeenten, (jeugd)zorginstellingen en andere organisaties.

Hoe vindt u een cliëntondersteuner?

Iedere gemeente organiseert cliënt­ondersteuning op haar eigen manier. Meestal kunt u zelf direct contact opnemen met een organisatie die onafhankelijke cliëntondersteuning biedt. Soms moet u zich eerst melden bij uw gemeente.

Via het Overzicht per gemeente vindt u informatie over cliëntondersteuning in uw gemeente.

Wat kan een cliënt­ondersteuner voor u betekenen?

Een cliënt­ondersteuner staat naast u, kan meegaan naar gesprekken en denkt mee welke zorg, hulp of middelen bij u passen. Cliëntondersteuners helpen de weg te vinden in de regels en organisaties. Daarnaast bieden ze een luisterend oor.

Wie is de cliënt­ondersteuner ?

Cliëntondersteuners hebben kennis van de (lokale) zorg en hulp. Soms zijn ze gespecialiseerd in bepaalde vragen, zoals schulden of opvoeding. Daarnaast hebben zij soms zelf ook ervaring met één of meerdere hulpvragen. Dit noemen we ervaringsdeskundigen.

Ook voor vragen over wonen, onderwijs, werk, inkomen en zorgverzekering

Cliëntondersteuning vanuit de gemeente is niet beperkt tot gemeentelijke voorzieningen. De cliëntondersteuner kan u ook ondersteunen bij vragen op het gebied van wonen, onderwijs, werk, inkomen en zorg die wordt gefinancierd door de zorgverzekeraar vanuit de Zvw (zoals wijkverpleging).