Ondersteunde communicatie (OC)

Ondersteunde communicatie is de inzet van alternatieve communicatievormen en communicatiemiddelen voor mensen die niet of moeilijk spreken.

Vormen van ondersteunde communicatie

Vormen van ondersteunde communicatie zijn bijvoorbeeld:

  • lichaamstaal
  • het gebruik van voorwerpen
  • (ondersteunende) gebaren, foto’s en pictogrammen
  • computergebaseerde communicatiehulpmiddelen, waaronder spraakcomputers, iPads en tablets

Voor wie is ondersteunde communicatie geschikt?

Iedereen die niet of moeilijk praat kan een vorm van ondersteunde communicatie gebruiken. Dit geldt voor ieder ontwikkelingsniveau.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die niet spreken door autisme, motorische en/of neurologische problematiek, een hersenbeschadiging of bepaalde syndromen.

Waar kunt u terecht?

Praktische informatie over ondersteunde communicatie

Het gebruik van ondersteunde communicatie is nog niet vanzelfsprekend. Daardoor zijn er veel vragen rond het gebruik. U vindt hier een aantal links naar artikelen met praktische informatie.

Vergoeding van spraakvervangende hulpmiddelen

Spraakvervangende hulpmiddelen kunnen vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Spraakvervangende hulpmiddelen zijn onder meer:

  • lettersets, symbolensets, letterborden en symbolenborden;
  • (draagbare) communicatieapparatuur (zowel voor tekstsysteem als plaatjessysteem);
  • apparatuur om spraak te produceren (synthetische spraak).

Het kan hierbij ook gaan om een programma (software) voor een computer of tablet . Een computer of tablet zelf wordt niet vergoed.

Vergoeding voor mensen met een Wlz-indicatie

Voor mensen die in een Wlz-instelling wonen, kunnen communicatiehulpmiddelen onder de Wlz of onder de zorgverzekering vallen.

Is het hulpmiddel nodig bij de persoonlijke verzorging, behandeling en/of begeleiding van de persoon? Dan wordt het hulpmiddel betaald vanuit de Wlz. De instelling betaalt de helft van de kosten en het zorgkantoor de andere helft (tot maximaal € 5.000). Aanpassingen, reparaties en onderhoud worden volledig door de Wlz-zorginstelling betaald.

Is het hulpmiddel alleen nodig voor communicatie met familie, medebewoners en anderen? Dan kunt u een vergoeding aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Onderzoek, onderwijs en advies

Nederlands/Vlaamse afdeling van de internationele organisatie voor ondersteunde communicatie. ISAAC-NF wil communicatiemogelijkheden voor mensen met complexe communicatiebeperkingen optimaliseren door wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, (bij)scholing en advisering. ISAAC-NF is ervan overtuigd dat elk persoon, ongeacht de beperkingen, in staat is om tot communicatie te komen.

Meer informatie: ISAAC-NF.