Werk & inkomen bij ME/CVS

ME/CVS heeft invloed op het vermogen om te werken. Sommige mensen met ME/CVS kunnen hun oude werk blijven doen, meestal met minder uren en andere aanpassingen. Anderen werken in een andere, aangepaste functie. Veel mensen met ME/CVS zijn niet in staat om te werken.  

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar informatie over mogelijkheden en aanpassingen op het gebied van werk en inkomen, en vindt u praktische tips en adviezen. 

Mensen met ME/CVS ervaren regelmatig specifieke problemen bij de genoemde regelingen. Zij kunnen terecht bij de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid voor gespecialiseerde informatie en advies op dit gebied.  

(Vinden van) passend werk 

Patiënten met ME/CVS die willen werken kunnen wel hulp nodig hebben bij het vinden van passend werk. Daarvoor zijn er verschillende loketten. Zie hiervoor werk vinden met een arbeidsbeperking.

Mijn Re-integratieplan helpt mensen met een chronische ziekte op weg om binnen de eigen mogelijkheden aan het werk te gaan.  

Aanpassingen op het werk 

Werken met ME/CVS is soms mogelijk met ondersteuning en/of aanpassingen op het werk. Ook voor (startende) ondernemers met een arbeidsbeperking zijn aanpassingen voor de werkruimte mogelijk. Voorbeelden van aanpassingen zijn: 

  • Minder werkuren 

  • Aangepast werktempo 

  • Begeleiding op de werkplek 

  • Vervoer naar werk en een mobiliteitshulpmiddel, zoals scootmobiel, voor op het werk 

Lees meer over aanpassingen op de werkplek op de website van het UWV. 

Op de pagina Werken met een beperking is meer informatie te vinden over werk vinden, ondersteuning op het werk, re-integreren en alternatieven voor een baan voor mensen met een ziekte of beperking.  

Problemen rondom werk bij ME/CVS 

Mensen met ME/CVS ondervinden regelmatig problemen op het gebied van werk en inkomen. Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen van het UWV hebben vaak geen kennis over de ziekte en onderschatten de beperkingen van de patiënt. Zij denken vaak ten onrechte dat activering, gedragstherapie of fysieke training helpt. Daardoor krijgen mensen met ME/CVS dan niet de aanpassingen of uitkering die zij nodig hebben. 

Een goede aanpak van en voorbereiding op de gesprekken met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige zijn heel belangrijk. De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid geeft daarvoor op haar website tips aan patiënten. De belangrijkste zijn: 

  1. Begin op tijd met de voorbereiding. 

  1. Zoek hulp en ondersteuning 

  1. Zorg voor goed inzicht in de eigen situatie. 

Inkomen 

ME/CVS kan een negatieve invloed hebben op het inkomen. En dat maakt het soms lastig om geldzaken en administratie op orde te hebben. Hoe kan iemand met ME/CVS zo goed mogelijk met geld omgaan en voorkomen dat er onnodige schulden ontstaan? Op de pagina: omgaan met geld en schulden is hierover meer informatie te vinden.