Urgentieverklaring voor woningzoekende

Een urgentieverklaring woningzoekende is er voor mensen in woningnood. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang op een sociale huurwoning.

Als u geldzorgen heeft of u dreigt uw huis kwijt te raken:

Neem dan contact op met uw gemeente.

Ook bij problemen die nu klein lijken kan uw gemeente advies en ondersteuning bieden. Of schakel gratis een onafhankelijke cliëntondersteuner in. Deze persoon kan u bijvoorbeeld helpen met vragen op het gebied van wonen. Kijk op: Waar kunt u terecht voor Wmo-cliëntondersteuning.

Urgentieverklaring mogelijk in sommige situaties

Voorbeelden van situaties waarin een urgentieverklaring mogelijk kan zijn:

  • U bent ernstig ziek of u heeft een beperking waardoor u niet meer in uw huis kunt wonen.
  • U geeft of u krijgt mantelzorg. Hiervoor is het nodig dat u bij elkaar in de buurt woont. 
  • U heeft geldproblemen die buiten uw schuld zijn ontstaan.
  • Uw relatie is voorbij en u moet met uw kind(eren) het huis uit.
  • Uw huis wordt gesloopt.

De regels verschillen per gemeente. Vraag uw gemeente of de woningcorporatie hoe dit in uw gemeente geregeld is. Een woningcorporatie verhuurt sociale huurwoningen.

Voorwaarden voor een urgentieverklaring

De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Vaak stelt de gemeente als voorwaarde dat u het probleem niet kon voorkomen. En dat u er alles aan heeft gedaan om een huis te vinden. Vraag uw gemeente naar de precieze voorwaarden. 

Aanvraag van een urgentieverklaring

U vraagt een urgentieverklaring aan bij uw gemeente. In sommige gemeenten kunt u direct bij de woningcorporatie terecht. De gemeente of woningcorporatie beslist of u een voorrang krijgt. U gaat zelf op zoek naar een woning bij een woningcorporatie.

De urgentieverklaring is alleen geldig in de gemeente waar de verklaring is afgegeven. Hoe lang de urgentieverklaring geldig is verschilt per gemeente.

Kosten van een urgentieverklaring

Soms moet u betalen voor een urgentieverklaring. Dit verschilt per gemeente. 

Let op! Er zijn commerciële bureaus die tegen betaling een urgentieverklaring voor u aanvragen. Deze bureaus werken niet samen met gemeenten en vragen vaak meer geld dan een gemeente voor een urgentieaanvraag. Voor het beste advies kunt u direct contact opnemen met uw gemeente. 

Dreigende dakloosheid

Voor mensen die op straat (dreigen te) komen heeft de gemeente maatschappelijke opvang.