Jeugdhulp bij ADHD

ADHD is een verzamelnaam voor druk, onoplettend en impulsief gedrag. Dit gedrag is er langere tijd en beïnvloedt de ontwikkeling van het kind.

Waar komt ADHD-gedrag vandaan?

Druk gedrag kan een reactie zijn op een omgeving die niet goed aansluit bij het kind. En soms is een kind druk ondanks een goed afgestemde omgeving. Dan komt het gedrag vooral voort uit de eigen aanleg van het kind.

Meestal speelt zowel de omgeving als aanleg een rol.

De diagnose ADHD wordt gegeven als uw kind veel last heeft van de ADHD-kenmerken. Dan kan hulp nodig zijn.

Zie ook:

Wat kunt u zelf doen?

U kunt psycho-educatie volgen. Dat is uitleg over ADHD en de gevolgen in het dagelijks leven. Veel ggz-instellingen bieden psycho-educatie aan. Gegevens van ggz-instellingen vindt u op Zorgkaart Nederland.

Welke hulp kunt u inschakelen?

  • Voor jeugdhulp kunt terecht bij het wijkteam van uw gemeente of het Centrum voor Jeugd en Gezin in uw gemeente. Jeugdhulp is bijvoorbeeld therapie voor uw kind, opvoedondersteuning of hulp voor uw gezin.
  • Voor psychische behandeling en/of medicijnen kunt u ook terecht bij uw huisarts of bij de jeugdpsychiater. Lees meer over behandeling van ADHD op Thuisarts.nl.

Welke therapieën en behandelingen zijn beschikbaar?

Het Nederlands Jeugdinstituut geeft een overzicht van werkzame therapieën bij ADHD, zoals gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining en begeleiding in het dagelijks leven.

Welke hulp kan uw gezin krijgen?

Een gezin met een kind met ADHD heeft soms extra hulp nodig. Bijvoorbeeld:

GGZ-standaard ADHD

In de GGZ-standaard ADHD staan onder meer welke behandelingen mogelijk zijn bij ADHD. Uitgangspunt in de GGZ-standaard is het leren omgaan met de problemen die ADHD met zich meebrengt. Het is dan ook geen behandeldoel om eigenschappen van een kind, zoals impulsiviteit of concentratievermogen, te veranderen.

Meer informatie