Wat is medische kindzorg?

Medische kindzorg is alle lichamelijke zorg voor kinderen: in het ziekenhuis, thuis, op school of op andere plaatsen. Hier gaat het over medische kindzorg thuis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar in de eigen leefomgeving.

Medische kindzorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet. Valt uw kind niet onder medische kindzorg, maar is er wel verpleging en verzorging nodig? Kijk dan op: Hoe regelt u verpleging en verzorging voor uw kind?

Om welke zorg gaat het?

Het gaat om verpleging en verzorging in de eigen leefomgeving. En om zorg op een verpleegkundig kinderdagverblijf of in een verpleegkundig kinderzorghuis.

Een kinderarts of medisch specialist is eindverantwoordelijk voor deze zorg.

Verpleging en verzorging

  • Verpleging is bijvoorbeeld katheteriseren, thuisbeademing, darmspoelen of wondzorg.
  • Verzorging is bijvoorbeeld hulp bij het aan- en uitkleden, het wassen en douchen en de verzorging van de huid. Bij verzorging binnen de Zorgverzekeringswet gaat het specifiek om verzorging die samenhangt met een behoefte aan geneeskundige zorg of een groot risico hierop. Meer informatie hierover vindt u op de website van Zorginstituut Nederland en in de Handreiking indicatieproces kindzorg.
  • Het kan ook gaan om het zelf leren van (verpleegkundige) handelingen of leren om de zorg te coördineren.

Zorg op een verpleegkundig kinderdagverblijf of in een kindzorghuis

Een verpleegkundig kinderdagverblijf is er voor kinderen tot 4 jaar met (complexe) medische problematiek. In een verpleegkundig kinderzorghuis kunnen zieke kinderen tot en met 18 jaar (tijdelijk) verblijven of logeren.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Branchevereniging Integrale KindZorg.

Kindgerichte en ontwikkelingsgerichte zorg

In het Handvest Kind en Zorg staan de rechten van zieke kinderen die medische zorg nodig hebben.

Voor welke kinderen is medische kindzorg bedoeld?

Medische kindzorg is er voor kinderen van 0 tot 18 jaar, die vanwege een lichamelijke ziekte of beperking verpleegkundige zorg thuis nodig hebben.

De kinderverpleegkundige stelt vast of uw kind hiervoor in aanmerking komt. Zij bepaalt ook welke zorg en hoeveel zorg nodig is. Dit doet zij in overleg met u als ouder en met de betrokken zorgprofessionals.

Combinatie van een lichamelijke en een verstandelijke beperking

Heeft uw kind een lichamelijke aandoening én een ernstige verstandelijke beperking? De eerste jaren is vooral medische zorg nodig. Uw kind krijgt dan medische kindzorg. Dit verandert meestal rond het vijfde jaar. De verstandelijke beperking komt dan vaak meer op de voorgrond te staan. Het CIZ kan dan vaststellen of uw kind zorg vanuit de Wet langdurige zorg krijgt.

Vanaf 18 jaar: overgang naar volwassenenzorg

Vanaf 18 jaar gaat uw kind over naar de volwassenenzorg, bijvoorbeeld wijkverpleging of Wlz-zorg. Op de website www.opeigenbenen.nu staat informatie voor uw kind over de overgang naar volwassenenzorg.

Gevolgen in het gezinsleven

De komst van een (ernstig) ziek kind in het gezin heeft veel gevolgen. Op Schouders.nl vindt u informatie over veranderingen in het gezinsleven.

Aanvullend kunt u bij Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) terecht voor uw vragen.

Meer informatie

Het Zorginstituut beschrijft in detail welke zorg wordt vergoed.

Het Zorginstituut geeft ook een uitgebreide duiding voor indicatiestellers welke kindzorg wel en geen verzekerde zorg is. Zie hiervoor: Verduidelijking Zorginstituut van begrippen bij verpleegkundige indicatiestelling kindzorg Zvw.