Een instellingsplek aan huis kan geschikt zijn voor kinderen/volwassenen die niet thuis kunnen wonen maar die ook geen passende plek in een zorginstelling hebben.
Het gaat om mensen met bijvoorbeeld een ernstige meervoudige beperking (EMB), een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB) of ernstige gedragsproblemen.
Dicht bij het gezin
In deze constructie woont het kind dicht bij het gezin, met vaste zorgverleners. Ouders kunnen in loondienst zorg geven aan hun kind. Een deel mantelzorg blijft nodig, bijvoorbeeld als achterwacht. Deze bijzondere zorgvorm is in de praktijk uitgedacht en gerealiseerd als het Dex-Ster-Huis. Een vergelijkbare constructie is mogelijk voor 3-4 mensen (kleinschalig wooninitiatief met zorg in natura).
Stappenplan
Het stappenplan 'Instellingsplek aan huis' helpt ouders, de zorgaanbieder en het zorgkantoor om samen een soortgelijke zorgvorm te realiseren. Het gaat om maatwerk dus de constructie kan voor iedereen weer anders zijn.
Hoe regelt u dit?
U vraagt voor uw kind een Wlz-indicatie aan bij Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Een zorgaanbieder kan de aanvraag namens uw kind doen. Het CIZ onderzoekt welk zorgprofiel het beste past bij de zorgvraag van uw kind. U kiest voor zorg in natura.
Komt uw kind niet aanmerking voor Wlz-zorg? Dan kunt u met de gemeente overleggen of deze constructie mogelijk is op basis van de Jeugdwet of Wmo.
Hoe regelt u dit?
Het zorgkantoor helpt met de keuze voor een Wtza-toegelaten aanbieder. Deze zorgaanbieder moet gecontracteerd zijn door het zorgkantoor.
Aandachtspunt
U heeft een zorgaanbieder nodig die mee wil denken, het belang van uw kind centraal zet en deze zorgvorm samen met u en het zorgkantoor wil realiseren. Dit is niet af te dwingen bij een zorgaanbieder.
Hoe regelt u dit?
Een kennismakingsgesprek met de zorgaanbieder (bestuurder, manager en orthopedagoog) helpt om helder te krijgen of iedereen hetzelfde beeld voor ogen heeft. Een zorgplan kan hierbij een leidraad zijn.
Aandachtspunt
Bespreek of zorgverleners mee kunnen draaien in de huidige zorg, zodat iedereen elkaar vast leert kennen.
Hoe regelt u dit?
Biedt het best passende zorgprofiel onvoldoende ruimte? Vraag dan meerzorg aan bij uw zorgkantoor.
Aandachtspunten
meerzorg kan vaak pas aangevraagd worden als de zorg al geleverd wordt. Overleg met uw zorgkantoor of het zo nodig vooraf kan.
Is meerzorg niet mogelijk? Overleg met het zorgkantoor of andere regelingen mogelijk zijn.
Hoe regelt u dit?
De gecontracteerde zorgaanbieder is hoofdaannemer.
De hoofdaannemer sluit een contract af met een onderaannemer, bijvoorbeeld een kleinschalige zorgaanbieder of een exploitatiestichting (ingeschreven bij de KvK).
De zorgverleners komen in dienst bij de onderaannemer.
De onderaannemer kan een ‘cluster’ zijn van de zorgaanbieder, met een zelfsturend team die onder een clustermanager van de zorgaanbieder valt. De clustermanager en orthopedagoog zijn dan de vaste aanspreekpunten, en betrokken bij de kwaliteit en organisatie van de zorg.
De kosten voor een mantelzorgwoning aan huis betaalt u zelf. Soms is het mogelijk hiervoor een hypotheek af te sluiten. Zie ook onder ‘Vergoeding huisvesting’.
Eventuele woningaanpassingen worden niet vergoed door de gemeente omdat het gaat om een instellingsplek. U betaalt de kosten zelf.
Afhankelijk van de beperkingen van uw kind kan het nodig zijn om de instellingsplek aan huis dichtbij de zorginstelling of dichtbij het ziekenhuis te realiseren.
De hoofdaannemer (zorgaanbieder) krijgt een vergoeding voor de huisvesting. Deze bestaat uit de normatieve huisvestingscomponent en de normatieve inventaris component. Daarmee kan de hoofdaannemer de mantelzorgwoning huren van de onderaannemer. Ook de inrichting van de woning kan hiermee (deels) gefinancierd worden. Zijn er onvoorziene kosten aan de woning? De hoofdaannemer kan dan een bedrag voorschieten dat bijvoorbeeld in een aantal jaren terugbetaald wordt uit het zorgbudget.
Aandachtspunt
Wilt u de mantelzorgwoning met een hypotheek financieren? Breng dan de huuropbrengsten van de mantelzorgwoning onder de aandacht van de bank. Het kan helpen als de zorgaanbieder de constructie toelicht en daarmee meer zekerheid geeft aan de bank.
Hoe regelt u dit?
De zorgaanbieder is eindverantwoordelijk voor de zorg. Het zorgteam werkt daarom samen met de orthopedagoog van de zorgaanbieder.
De zorgverleners zijn loondienst van de onderaannemer. Vertrouwdheid en continuïteit worden zo veel mogelijk gewaarborgd.
Eventuele huidige pgb-betaalde zorgverleners kunnen, als zij dat willen, in loondienst bij de zorgaanbieder.
Er zijn ook organisaties die tijdelijke zorgverleners kunnen inzetten speciaal bij complexe zorgvragen. Uw zorgkantoor kan hier meer over vertellen.
Maak goede afspraken met de zorgverleners over de privacy van uw kind en van uw gezin.
Aandachtspunten: ouders als zorgverleners
Het is mogelijk om als ouder in loondienst te gaan bij de onderaannemer en diensten te draaien.
Voordelen zijn: vast inkomen, doorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenopbouw.
U wordt deels professioneel zorgverlener, wat de relatie met uw kind kan veranderen.
Bespreek met de onderaannemer of er opleidingseisen zijn.
Ouders, zorgteam en zorgaanbieder zijn gelijkwaardig aan elkaar en moeten elkaar serieus nemen. Dit gaat vaak niet vanzelf en vraagt blijvend aandacht.
Hoe regelt u dit?
De verhuizing naar de nieuwe woning kan veel stress meebrengen voor uw kind. De orthopedagoog van de zorgaanbieder kan met u een plan maken waarin u de verhuizing zelf en de aanpassing aan de nieuwe woning goed voorbereidt.
Aandachtspunten
De verhuizing en bijbehorende aanpassing kunnen doelen op zich zijn in het ondersteuningsplan.
Houd bij de meerzorgaanvraag rekening met bijvoorbeeld extra begeleiding in de eerste periode na de verhuizing.
Let op:
U heeft geen recht op dubbele kinderbijslag omdat uw kind formeel niet thuis woont. •
Tot uw kind 18 jaar is betaalt u geen eigen bijdrage voor de Wlz. Daarna betaalt u de hoge eigen bijdrage.
Hoe regelt u dit?
Dagbesteding kan bij de hoofdaannemer en/of op de woonplek gerealiseerd worden. Faciliteiten thuis moet u zelf (of met fondsen) betalen, eventueel (deels) uit normatieve huisvestingscomponent en de normatieve inventaris component.
Wie aanvullende (medische) zorg betaalt, is afhankelijk van de situatie van uw kind.
Krijgt uw kind Wlz-behandeling van de instelling die hoofdaannemer is? Dan betaalt die instelling de aanvullende zorg (op grond van de Wlz).
Krijgt uw kind geen Wlz-behandeling van de hoofdaannemer (ook als hij daar wel een indicatie voor heeft)? Dan valt de aanvullende zorg onder de zorgverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welke zorg in het basispakket verzekerd is en voor welke zorg u eventueel een aanvullende verzekering kunt afsluiten.
Waar gaat het om?
Aanvullende zorg is: geneeskundige zorg, huisartsenzorg, psychische zorg, medicatie, hulpmiddelen en tandheelkundige zorg.
De onderaannemer kan een aantal diensten extern inkopen (bijvoorbeeld bij de hoofdaannemer), zoals nachtdiensten, administratieve ondersteuning, advies van orthopedagoog, versterking zorgteam, gebruik van faciliteiten zoals een zwembad. Deze diensten kunnen betaald worden uit het zorgbudget.
Aandachtspunt
U heeft optimale transparantie als de hoofdaannemer de afgenomen diensten achteraf bij de onderaannemer factureert. De hoofdaannemer kan ook een vast percentage van het zorgbudget vragen. Richtlijn is een percentage van 5%.