Mantelzorgondersteuning

U kunt bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning bij het zorgen voor iemand. Denk aan hulp en advies bij de verzorging, het organiseren van zorg, tijdelijk overdragen van zorg en voor uzelf zorgen.

Informatie en advies

Voor informatie en advies over mantelzorgondersteuning kunt u terecht bij:

De juiste hulp vinden

Wist u dat uw gemeente u kan ondersteunen als u voor iemand zorgt? Met hulp voor degene die u verzorgt en ook voor uzelf, als dat nodig is. Vraag bij het Wmo-loket van uw gemeente naar de mogelijkheden.

U heeft ook recht op onafhankelijke cliƫntondersteuning om u te helpen bij het vinden van de juiste hulp.

Zorg tijdelijk overdragen

De zorg voor iemand tijdelijk overdragen aan iemand anders heet vervangende zorg of respijtzorg. Vervangende zorg regelen is handig als u bijvoorbeeld op vakantie gaat. Of om overbelasting te voorkomen.

Hulp bij regeltaken (mantelzorgmakelaar)

Bent u veel tijd kwijt aan het regelen van de juiste zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Een mantelzorgmakelaar biedt hulp bij regeltaken.

Vind een mantelzorgmakelaar in uw regio (Bmzm.nl).

Voor uzelf zorgen

In hoeverre bent u overbelast?

Vrijwilligersverzekering voor mantelzorgers

Vrijwel iedere gemeente biedt een gratis vrijwilligersverzekering aan de mantelzorgers in hun gemeente. Hiermee is een mantelzorger verzekerd voor aansprakelijkheid als er per ongeluk iets misgaat bij de verzorging. Vraag uw gemeente om meer informatie.