Kleinschalig wonen

In een kleinschalige woonvorm woont u met een kleine groep mensen samen. Er is zorg en ondersteuning in de woning beschikbaar.

Voor wie is kleinschalig wonen geschikt?

Kleinschalig wonen bestaat bijvoorbeeld voor mensen met een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking, psychiatrische aandoeningen, autisme of hersenletsel. Er zijn ook kleinschalige wooninitiatieven voor ouderen.

Sommige woonvormen richten zich op één doelgroep, andere op verschillende groepen.

Verschillende soorten

De verschillende vormen zijn bekend onder namen als:

  • Gezinsvervangend tehuis voor mensen met een beperking.
  • PGB-wooninitiatief of ouderinitiatief, waarbij cliënten en/of hun naasten zelf een kleinschalige woonvorm opzetten en zorg en begeleiding inkopen met een persoonsgebonden budget (pgb).
  • Zorgboerderij (combinatie van wonen, zorg en werk of dagbesteding op een boerderij).
  • Groepswonen voor ouderen.

Kleinschalige wooninitiatieven kunnen opgezet worden door cliënten zelf, hun naasten en/of door een zorgaanbieder.

Hoe is een kleinschalige woonvoorziening georganiseerd?

Meestal biedt het wooninitiatief basiszorg en begeleiding. U heeft dan overdag eigen activiteiten, bijvoorbeeld werk, een opleiding of dagbesteding. Mogelijk heeft u ook taken in het huishouden, zoals boodschappen doen, de kamer opruimen en helpen bij het koken.

Vaak lijkt het dagelijks leven zo veel mogelijk op een gezinsleven, maar dit verschilt per woonvorm.

Welke zorg is mogelijk?

In een kleinschalige woonvoorziening kan in principe iedere vorm van zorg georganiseerd worden. Van lichte begeleiding vanuit de Wmo tot intensieve 24-uurszorg of toezicht vanuit de Wlz.

Afspraken maken over de zorg

Als u in een wooninitiatief woont en samen met anderen zorg ontvangt, kan het best lastig zijn om zelf de regie te houden over hoe u leeft. U heeft immers wensen, uw familie denkt mee en u moet rekening houden met huisregels en medebewoners. 

Juist door goede afspraken te maken, ervaart u vaak de meeste vrijheid. Om u daarbij te helpen is er nu de website GesprekEigenRegie.nl.

Hoe wordt de zorg vergoed?

De begeleiding en zorg kan vergoed worden vanuit de Wmo (gemeente) en zorgverzekering, of vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

De kosten voor de woning zijn soms inbegrepen, maar dit is afhankelijk van de indicatie. Anders betaalt de bewoner huur voor de woning.

Toeslag

Wordt de zorg betaald vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wlz? Onder voorwaarden is dan extra budget mogelijk, bijvoorbeeld voor de kosten van gezamenlijke ruimten.

Contractering door zorgkantoor

Soms wordt een kleinschalig initiatief gecontracteerd door een zorgkantoor. Dan is zorg in natura vanuit de Wlz mogelijk. Bewoners die er al wonen en een pgb hebben, kunnen er dan voor kiezen om hun pgb te behouden. Gecontracteerde zorg kan ook als Volledig Pakket Thuis (VPT) geleverd worden.

Eigen bijdrage

U betaalt een eigen bijdrage. Het CAK berekent uw eigen bijdrage en stuurt de rekening. In de Wmo geldt een vaste eigen bijdrage, in de Wlz is de hoogte afhankelijk van het inkomen van de bewoner.

Goed om te weten

  • U kunt een proefberekening maken voor de inschatting van de eigen bijdrage.
  • Als u huurt betaalt, kunt u misschien huurtoeslag krijgen.

Hoe vindt u een kleinschalige woonvoorziening?

Wilt u zelf een kleinschalig wooninitiatief opzetten?

Kijk voor advies naar de Toolkit Wonen van Per Saldo.